Forum medija i kreativnih industrija Kotor

Zvijezda neaktivnaZvijezda neaktivnaZvijezda neaktivnaZvijezda neaktivnaZvijezda neaktivna

U onu uru, kad' sviće, kad' kotorske ćakule krenu ili onda u kasne sate kad se škure zatvore u škveru, uz kafu ili na pompu od Karampane – kultnog mjesta za ćakule lavandera, lajona  Kotorskih, pretresao se CIM 2022 iz starogradskih kuća i furešta i opet sa šarmom među njima je ostajalo, a voda nosila dalje u novi CIM 2023.

Kotor grad, kongresni centar okupio je meštre od kreative, medija i ujedinio sve ono što Kotor decenijama i stoljećima nosi kao zaštitni znak- ĆAKULE.

Prošlog maja ćakulalo se o važnim temama sa Zoranom Kesićem, Aleksandrom Trifunovićem, Oliverom Kovačević, The Books of Knjige, Marčelom, Goraom Milićem, Petrom Komnenićem i mnogim drugima. Neprocjenjiva iskustva, znanja i saznanja, začinjena smijehom dijelila su se danima tokom CIM foruma, a Kotor je osvojio srca svih onih koji su imali priliku da se zadese kao gosti, budu pozvani kao panelisti, ili odluče da svoje dragocjeno vrijeme odvoje za ovu vrstu kreativnog druženja.

Ukoliko se niste isCIMali prošle godine, ili ako pak jeste, vrijeme je za još jedno spetakularno majsko CIManje.

Kotor će, opet, od 25. do 28.05.2023, otvoriti svoja vrata najistaknutijim imenima medijske, kreativne, oglašivačke i ostalih komplementarnih industrija struke iz Crne Gore i Regiona.

Da li ste ikada primjetila koliko neka mjesta mogu biti poznata, i koliko se u samo nekim mjestima osjećate malo više kao kod kuće?

2023. donosi još bolji program, još interesantnije teme, intrigantna druženja i fenomenalne žurke u ambijentu između mora i planina. Svoje mjesto i interesovanje pronašli su Brian Kirik, Srdan Golubović, Tarik Filipović, Dino Rađa, Braća Zamurović, Miško Ražnatović, Nikola Novaković, Kristina Radenković, Feđa Štukan, Boban Stanić, Andrija Rusan i mnogi drugi koji će nas provesti kroz put svog razvoja, podijeliti sa nama biznis i druge ideje, sa ciljem da osim zadivljenosti izađete sa naših panela bogatiji za konkretna iskustva i praktične primjere. Ili barem za još jedne ćakule koje će se prenositi od usta do usta do sledeće 2024.

SMISLI.

KREIRAJ.

ZABLISTAJ.

Počeo prvi CIM forum u Kotoru

Zvijezda neaktivnaZvijezda neaktivnaZvijezda neaktivnaZvijezda neaktivnaZvijezda neaktivna

Prvi kreativni forum CIM 2022 svečano je otvoren na ljetnjoj pozornici u Kotoru. Kako su ranije kazali organizatori riječ je o prvom događaj ovog tipa koji se organizuje ne samo u Kotoru, već i u Crnoj Gori. CIM Forum je platforma koja predstavlja put u kreativnost u svim aspektima, poljima i sferama života, kao i stvaranje otvorenog dijaloga i podrške razvoju medija.

Na početku večeri posjetioci su imali priliku da uživaju u zvucima kotorskom hora “Nikola Đurković”, nakon čega se prisutnima obratila ministarka za kulturu i medije, Maša Vlaović koja je tom prilikom kazala da svaka stručna rasprava na ovu temu danas zavrjeđuje posebnu pažnju, tim prije što o konceptu kreativnih industrija, kao svojevrsnoj sistemskoj intervenciji u procesu stvaranja novih kulturnih modela danas vladaju poprilično oprečna mišljenja.

“Ta oprečnost posebno je izražena u sistemima nedefinisane, ili djelimično definisane kulturne politike, a složićemo se, kulturne politike našeg regiona u većoj ili manjoj mjeri pate od strategijske nezaokruženosti”, kazala je ona.

NLB Pay i Visa sa Vama na CIM Forumu

Zvijezda neaktivnaZvijezda neaktivnaZvijezda neaktivnaZvijezda neaktivnaZvijezda neaktivna

Forum kreativnih industrija i medija CIM Forum (Creative Industries and Media Forum), biće održan od 26. do 29. maja u Kotoru. Ovaj jedinstveni festival organizuje se po prvi put i to pod generalnim pokroviteljstvom mobilnog novčanika NLB Pay, a u saradnji sa kompanijom Visa.

Ove kompanije su odlučile da pruže podršku razvoju kreativne industrije u regionu ali i dodatno pomognu promociju Kotora kao jedne od atraktivnih turištičkih destinacija koje nudi Crna Gora.

Kotor – grad scena na otvorenom, postaće mjesto okupljanja talentovanih, kreativnih ljudi i profesionalaca iz svijeta medija i kreativnih industrija.

U društvu najistaknutijih imena medijske, kreativne, oglašivačke i ostalih komplementarnih industrija iz Crne Gore i regiona, posjetioci će uživati u panel diskusijama  na brojne aktuelne teme, a među učesnicima su: Zoran Kesić, Goran Milić, Domagoj Zovak, članovi benda The Books of Knjige, Who See klapa, Olivera Kovačević, Marčelo, Galeb Nikačević, Aleksandar Trifunovic, Petar Komnenić, Dragana Kosjerina i mnogi drugi.

Poseban segment programa će činiti CIM Awards 2022, koji će proglasiti najuspješniju marketinšku kampanja za prethodnu godinu.

Goran Milić na CIM forumu u Kotoru

Zvijezda neaktivnaZvijezda neaktivnaZvijezda neaktivnaZvijezda neaktivnaZvijezda neaktivna

Gost CIM foruma koji se održava u Kotoru bio je novinar Al Jazeera Balkans, Goran Milić iz Hrvatske.

Milić je ovom prilikom govorio o medijima u bivšoj Jugoslaviji i iste uporedio sa medijima danas.

„To može biti kao diskusija oko automobila – neki tvrde da su automobili nekada bili bolji, a ja mislim da su bolji danas, da traju beskrajno duže… Nije bilo moguće zamisliti da se auto ne kvari poslije 600 km, tako su bili dobri ti automobili, a tako je isto bilo i sa novinarstvom, samo je bio problem gdje biste mogli napisati u to vrijme da to naše novinarstvo nije dobro“, uporedio je Milić.

Kazao je da se tadašnje novinarstvo nije kritikovalo „kao što se uglavnom ni ništa drugo nije kritikovalo“, te da novinari nijesu imali dovoljno tema o kojima su mogli slobodno da pišu.