Kotorska pašta - Krempite

Photo by Sasa

Kotorska krempita ili Kotorska pašta, kako se ovo jelo zove među Bokeljima, je slatka pita, varijanta krempite, koji se tradicionalno priprema u Kotoru. Od tradicionalne krempite se razlikuje po tome što se, umjesto sa dvije, kao obična, kotorska krempita pravi sa tri kore.

Predpostavlja se da su recept za ovaj slatkiš u Kotor donijeli Italijani, ali ga kotorske domaćice vjekovima čuvaju pripremaju u Kotoru.

Način izrade kotorske krempite, odnosno činjenica da se pravi sa tri kore, može ukazivati na to da je ova poslastica nastala od francuskog kolača zvanog mille-feuille, takođe poznatog i pod nazivom Napoleon. Tačno porijeklo ovog kolača nije poznato, iako se vjeruje da je njegov savremeni oblik osmislio čuveni francuski kuvar Mari-Antoan Karem (franc. Marie-Antoine Carême). Ovaj kolač takođe je sličan krempiti ali se, baš kao i kotorske krempite, pravi sa tri sloja tijesta (za razliku od običnih krempita, kod kojih se koriste samo dvije kore filovane velikom količinom krema).

U Kotoru je ova poslastica postala popularna sredinom 20. vijeka, kada su se ove krempite prodavale u nekada čuvenoj pekari „Zdravljak”, koja se nalazila na Pjaci Svetog Tripuna, jednom od mnogobrojnih trgova u kotorskom Starom gradu. Čuveni majstori iz ove pekare predali su ovaj recept svojim naslijednicima.

Originalni naziv slatkiša je kotorska pašta, ali je ubrzo postala poznata kao kotorska krempita i pod ovim nazivom danas je poznata širom regiona

Forum Cim & Kotorska pašta

U sklopu pratećeg programa CIM Foruma, učesnici i panelisti imat će priliku da sa najboljim meštricama od krempita, nauče kako se  pravi ova bokeška delicija!  Mnoge vrsne domaćice, odustajale su na prvu.

Ukoliko se dvoumite da li da se oprobate i usvojite “tajnu vještinu” - Workshop Kotorska pašta, je naša  iskrena preporuka!  Nećete pogrijesiti!

Da napomenemo, ne morate nositi kecelju sa sobom. Dobit ćete je na poklon!

Više informacija o workshop – Uskoro!

 Prijava za radionice, prilikom preuzimanja akreditacija!

 

Lokacija: Parilo

Vrijeme: 28.05.2022 u 18:30

Organizator: Mjesna zajednica Stari Grad

Host: Dragana Knežević